Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

5 Mitos Wanita Bisnes Dari Rumah

0

5 Mitos Ibu Bisnes Dari Rumah

.

Mitos 1 : Tunggu Anak Besar Dulu, Anak Kecil2 Lagi Perlukan Perhatian

Kebenaran : Makin anak besar, makin mereka perlukan perhatian. Anak2 masa kecil, masa baby ni, mereka perlu diberi makan, kasih sayang, main2 dan rehat yg cukup.

Dari segi sokongan emosi mereka tak seberat bila anak dah mumayiz, apa lagi dah masuk usia remaja. Bila anak dah remaja, lagi lah perlu lebih banyak masa berdamping dgn mereka.

Oleh itu mulakan sekarang, supaya bila anak dah besar, kita ada kebebasan utk menyokong emosi mereka, dan tidak lagi sibuk dgn urusan membina bisnes.

.

Mitos 2 : Mesti berhenti kerja dulu baru boleh fokus bisnes.

Kebenaran : Kalau part time pun tak boleh beri komitmen, jgn harap bila dah full time tiba2 pandai beri komitmen. Malah mungkin lebih terbeban bila dah berhenti kerja. Kerana tugas seorang suri rumah jauh lebih sibuk.

.

Mitos 3 : Ibu wajib menjalankan tanggungjawab di rumah seperti mengemas, menjaga anak, etc.

Kebenaran : Bila kita buat bisnes, ia adalah satu komitmen. Jangan rasa bersalah utk outsource kerja2 rutin seperti mengemas rumah, menguruskan pakaian, malah menjaga anak. Bila dapat fokus dgn baik, hasilnya utk keluarga & anak2 juga.

.

Mitos 4 : Bisnes dari rumah mudah dan sesuai utk semua

Kebenaran : Bisnes bukan benda untung satu malam. Of course bukan goyang kaki sambil2 mop lantai masuk duit. Ramai yang sangka bisnes dari rumah semudah itu, dan kecewa bila rupanya mesti bekerja dengan tekun dan bersungguh2.

.

Mitos 5 : Bisnes dari rumah tak perlu keluar rumah.

Bisnes dari rumah tak mewajibkan untuk beroperasi dari rumah saja. Ada banyak hal yg mesti buat di luar rumah; contohnya networking, belajar, berjumpa klien dan sebagainya.

Nak belajar berbisnes dan join team bisnes dari rumah?

Klik SINI

I am a wife to a great husband. I am a proud mother to three adorable sons. I am a fulltime work at home mom. I am breastfeeding my 3 sons, and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my little experiences in parenting, breastfeeding, pregnancy because every journey is unique. Bundle of joys, Ayyash, Miqdad & Ubaidah.

Leave A Reply

CommentLuv badge