Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gemar Makanan Manis? Jaga-jaga, Ia Boleh Percepatkan Penuaan Kulit Wajah!

0

Bangun pagi mesti nak belek muka di cermin, tengok sana sini dah mula ada garis kedutan halus, tanda penuaan wajah sedang berlaku. Padahal usia belum lagi memasuki 30an. Oh tidak!

Elastin kulit adalah kemampuan kulit kita untuk meregang dan berupaya kembali kepada normal. Orang muda mempunyai elastin kulit yang bagus berbanding dengan mereka yang lebih berusia. Ini berkait rapat dengan ketebalan dermis.

Orang yang berusia lebih tua mempunyai kadar elastin yang rendah disebabkan mereka memiliki sedikit dermis yang menjadikan kulit susah untuk kembali ke keadaan asal selepas meregang. Umpama macam getah ikat tu, lagi kita regangkan makin kendur dia, begitulah ibaratnya elastin kulit apabila semakin berusia.

Gemar Makanan Manis? Jaga-jaga, Ia Boleh Percepatkan Penuaan Kulit Wajah!

Sebenarnya ada banyak faktor dan punca yang boleh menyebabkan kulit kita semakin hilang dan kurang elastin, antaranya termasuklah penuaan. Sebab lain yang membantu penuaan dan kedutan wajah berlaku dengan lebih cepat adalah :

1) Keturunan – antara faktor utama dalam menentukan kenapa dan bila kulit kita boleh kehilangan elastinnya, mengendur dan membentuk kedutan diwajah.

2) Sinaran UV – Sinar uv sememangnya sangat bahaya untuk kulit kita, sehingga boleh mengakibatkan kanser kulit. Cara paling mudah nak atasi boleh apply sunscreen yang boleh protect dari sinar uva dan uvb.

3) Stress – kerap stress boleh mengakibatkan hormon dalam badan kita tak seimbang dan boleh menyebabkan maslah kulit dan menimbulkan masalah kesihatan yang lain. Hormon yang tak balance juga boleh akibatkan pengurangan protein yang bertanggungjawab untuk keanjalan kulit.

4) Makanan terlalu manis – kerap ambil makanan manis juga menjadi punca kulit kendur dan mengurangkan keanjalan kulit.

Tip Untuk Tingkatkan Keanjalan Kulit :

  • Kurangkan terdedah kepada sinaran matahari dan gunakan sunblock yang selamat
  • Minum air masak yang banyak untuk bantu memelihara sel badan. Air yang cukup boleh membantu anjalkan kulit.
  • Kurangkan mandi air suam, kerana ia boleh merosakkan dan mengeringkan kulit.
  • Gunakan pelembap yang baik.
  • Amalkan senaman secara rutin kerana senaman boleh melancarkan aliran darah dan mengeluarkan toksin dari badan.
  • Amalkan suplemen untuk kulit.

Suplemen Yang Sesuai Untuk Anjalkan Kulit

Menurut website Cellbone 70% kulit kita terdiri daripada collagen. Collagen ini terletak di bawah lapisan kulit. Kalau tengok gambar di bawah ini, memang boleh nak kata kulit kita majoriti terdiri dari Collagen. Collagen ni penting untuk ketegangan kulit dan memastikan kulit lembap.

 

Collagen dan Kulit

 

Tapi apabila kita semakin berusia, tubuh kita dah semakin kurang menghasilkan collagen sendiri. Sebab itu kita disarankan untuk amalkan makanan yang kaya collagen, atau lebih mudah, amalkan supplement Collagen Shaklee

Collagen Shaklee dihasilkan daripada sumber marine yang terbaik (sisik ikan merah yang terdapat di laut dalam) dan diproses secara semulajadi (hydrolisis) tanpa sebarang penggunaan bahan kimia. Ini menjadikan Collagen Shaklee begitu bermutu tinggi, walaupun dengan harga yang sangat berpatutan!

 

 

 

Saya Berminat Nak Dapatkan Kolagen Shaklee 🙂

Sekotak kolagen Shaklee hanya RM 298 sahaja, pembelian 3 kotak terus dapat percuma keahlian dan penjimatan 15-20%

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke COLLAGEN SHAKLEE ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi Puan Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk mendapatkan konsultasi tentang tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Pengeposan untuk seluruh Malaysia.

 

beli-sekarang-juga

 

 

 

I am a wife to a great husband. I am a proud mother to three adorable sons. I am a fulltime work at home mom. I am breastfeeding my 3 sons, and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my little experiences in parenting, breastfeeding, pregnancy because every journey is unique. Bundle of joys, Ayyash, Miqdad & Ubaidah.

Leave A Reply

CommentLuv badge